Jagody acai

Acai (Euterpe oleracea) to inaczej także jagody palmy brazylijskiej, są owocami pochodzącymi z lasów tropikalnych Ameryki Łacińskiej. Ich właściwości zdrowotne w XIX wieku odkryły podobno plemiona amazońskie, podobno, ponieważ pewnie znały je już tysiące lat temu, plemiona, które do dziś stosują ten rodzaj owoców w przypadku nieżytu żołądkowo – jelitowego, zwłaszcza na tle pasożytniczym, również na wypadek krwotoków i leczą jagodami wrzody. Owocami tymi można też zwalczać gorączkę.Jagody te mają właściwości zatem wręcz rewolucyjne, co dopiero współczesność jest w stanie zagospodarować w produktach wybranych marek.

Jagody acai zawierające dużą ilość witamin i składników mineralnych, oraz ogromną ilość przeciwutleniaczy, opóźniają również procesy starzenia i hamują namnażanie się komórek odpowiedzialnych za zmiany nowotworowe. Do ciekawostek należy fakt, iż jagody acai zawierają większą ilość antyoksydantów od czerwonych winogron, które w naszej strefie klimatycznej powszechnie uważa się za bezkonkurencyjne źródło antyutleniaczy. Jagody acai, przypominające borówkę amerykańską, a smakiem jagody lub wyroby czekoladowe, zawierając prawie wszystkie rodzaje przeciwutleniaczy, opóźniają procesy starzenia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *