Masło shea

Masło Shea jest składnikiem, który z uwagi na swoje niekwestionowane właściwości odnalazł wszechstronne zastosowania w kosmetyce.

Masło Shea, to inaczej masło karité, mianowicie olej, który otrzymuje się poprzez nasiona drzewa afrykańskiego Masłosz Parka, masło o konsystencji tłustego, płynnego oleju.

Masło Shea odnajduje zastosowanie, zarówno w kosmetyce, ale i w kuchni jako zdrowy i naturalny olej do smażenia, krótko mówiąc źródło wielu drogocennych minerałów i witamin.

Czyste masło Shea doskonale sprawdzając się w roli dodatku do wielu dań, znane jest jednakowoż ze swoich właściwości kosmetycznych cokolwiek wielofunkcyjnych. Masło to jest bardzo popularnym składnikiem różnych kosmetyków do pielęgnacji twarzy, włosów czy ciała. To niemal doskonałe remedium na  skórę wymagającą odżywienia i regeneracji, sprzyja też szybkiemu gojeniu się ran. W maśle tym zawarte są witaminy A i E, które uważa się za odpowiedzialne m. in. za opóźnienie procesów starzenia się skóry i pełnią rolę ochrony przed wolnymi rodnikami. Masło Shea łagodzi podrażnienia, skutecznie zabezpieczając skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.  Masło wchodzi w skład wielu kremów i balsamów, pielęgnujących i myjących.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *