Olej lniany

Olej lniany (łac. Oleum Lini[1][2]) jest olejem roślinnym otrzymywanym za sprawą tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum). W ten sposób otrzymuje się olej roślinny o zabarwieniu żółtawym oraz intensywnym, cierpkim zapachu. Według źródeł historycznych olej lniany znany był już w starożytnym Egipcie, do niedawna wykorzystywany był szeroko do celów przemysłowych i spożywczych. Uważa się, że jako tłuszcz jadalny stracił swe wzięcie z uwagi na stosunkowo wysoką cenę i specyficzny smak. Również jako surowiec przemysłowy nieco stracił, choć był olej lniany wykorzystywany szerzej, ze względu na jego zdolnośco do polimeryzacji pod wpływem światła i tlenu atmosferycznego.

Dziś olej lniany wraca do łask konsumentów, zwłaszcza tych, którzy cenią sobie zdrową dietę, bowiem olej lniany zawiera powyżej 50% kwasu linolenowego (omega-3), 15% kwasu linolowego (omega-6), 15% kwasu oleinowego (omega-9) oraz niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które są na pierwszym miejscu jeśli chodzi o właściwości zdrowotne.

Olej lniany wspomaga procesy trawienia, wpływając na kondycję organów wewnętrznych, jak również konsumowany regularnie przeciwdziała zmianom nowotworowym czy też infekcjom dróg oddechowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *