Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy jest jednym z najbardziej chyba popularnych olejów roślinnych, nie tylko Polsce. Zwykło się uważać, że posiada właściwości zdrowotne, dlatego też odnalazł swe szerokie zastosowania w kuchni. Niektórzy mają w zwyczaju dodawanie oleju słonecznikowego do sałatek, używany jest do smażenia, a i do pieczenia.

Geneza oleju słonecznikowego sięga szerokiej skali, na jaką zaczęli produkować i stosować go Anglicy. Jednakże jego właściwość i wartość odżywczą docenili Rosjanie. Rosyjski Kościół prawosławny bowiem zabronił stosować w czasie postu większości stosowanych tłuszczów, a ponieważ olej słonecznikowy nie znalazł się na tej liście, szybko zastosowano go w kuchni jako smakowitą alternatywę. W ślad za tym ruszyła produkcja, czyli obsiewanie rosyjskiej ziemi słonecznikiem.

Któż nie widział słoneczników na Węgrzech, bo jeśli mowa o Rosji, to mowa też o węgierskich polach słonecznikowych, które dostarczały później oleju na polski stół.

Obecnie olej słonecznikowy wykorzystywany jest nie tylko do celów spożywczych, lecz także jest obecny w kosmetyce, na przykład do olejowania włosów i w medycynie naturalnej – na przykład płucze się nim usta.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *