Olejek kokosowy

Kiedy mówimy o olejku kokosowym, na myśl przychodzą produkty kosmetyczne, lub olej kokosowy, z którego olejki są pozyskiwane. Weźmy więc pod uwagę bazę substancjalną olejków kokosowych, czyli olej kokosowy.
Olej kokosowy (tłuszcz kokosowy czy też masło kokosowe) jest olejem roślinnym otrzymywanym poprzez tłoczenia i rozgrzanie kopry – twardych miąższów z orzechów kokosowej palmy (tzw. Cocos nucifera). Olej kokosowy to najczęściej rafinat, odkwaszony i wybielony. W postaci płynnej ma barwę lekko żółtą.

Olej kokosowy zawiera kwasy laurynowe, mające barwę białą. Właściwości chemiczne sprawiają, że topnieje w temperaturach 20–28 °C.  Odnalazł swe zastosowanie w smażeniu, dodatek ciast oraz w wyrobach takich jak  margaryna i czekolada. W przemyśle chemicznym odnalazł zastosowanie w produkcji kwasów tłuszczowych i alkoholi, do wyrabiania świec i apretury włókienniczej. Wreszcie w przemyśle kosmetycznym, gdzie  wykorzystuje się go w formie balsamu do ciała, maski do włosów, olejek do masaży lub do kąpieli. Ma właściwości nawilżające i odżywcze.

Należy przy tym zaznaczyć, że są obecne organizacje zdrowotne odradzające regularne konsumpcje oleju kokosowego z powodu dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą zwiększać ryzyko wystąpień chorób takich jak układu krążenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *